Първото ни пътуване беше до Скопие , столицата на Македония. Тръгнахме от София с автобус рано сутринта в 6 часа и пристигнахме в Скопие в 10 часа, пътя е около три  часа. Градът се намира на двата бряга на река Вардар в силно сеизмичен район. Странното усещане е, че когато преминават по-тежки превозни средства земята под краката ти се тресе. През 1963 г при силно заметресение /6,1 по Рихтер/ 80 % от сградите са били разрушени. На централният площад Македония има издигнат часовник, които е спрял точно в часа на земетресението и напомня на хората за това природно бедствие.

  

В момента в града почти всички сгради са нови , построени са колосални паметници. Първото впечатление е за "каменен град".  В централната част площад Македония, се издигат огромни монументи на различни исторически личности. - цар Самуил, Гоце Делчев, Даме Груев, Кирил и Методи и още много други. Най-внушителният от всички е паметникът на  Александър Македонски с височина 22 метра. Новата част на града е предимно от огромни каменни паметници, някои от които доста странни.

  

  

  

  

  

  

В Скопие както и в цяла Македония живеят много мюсюлмани и почти до всяка черква има и
джамия.




В старата част на града е много по-различно. Разстоянието между сградите е много малко и е пълно с магазинчета и заведения. Усещането е вече по-различно.

  

  

  

  


Полезна информация: 
Валутата в Скопие е денар. Един македонски денар е 0,032 лева. Всичко ще ви излиза по-евтино отколкото в България. Препоръчително е да си обмените денари в България, за да сте сигурни във обменният курс. За да разгледате града ви е необходим не повече от един ден. 




0 Comments:

Публикуване на коментар

patechestviq.blogspot.bg. Предоставено от Blogger.

Дестинации

Представена публикация

Бигорският манастир в Македония

Македония е планинска държава,  която няма излаз на море.  Там почти до всяка църква има и джамия. Манастирите в страната са много и стран...

Последователи

Translate

Рецепти за Красота

Топ статии