Манастира "Свети Наум" в Охрид се намира на 26 километра южно от Охрид и е едно невероятно място на брега на Охридското езеро, което съчетано с природата носи огромно удоволствие и спокойствие на душата. Огромните зелени площи , пауните , които се разхождат свободно изпълват с усещането , че времето е спряло и се намираш в друг свят.







   

  

Преди да се стигне до манастира се върви по алеи от едната страна има магазинчета за сувенири и дюкянчета, а от другата страна е брегът езерото. Красиво, зелено с много цветя и пейки. Има и ресторанти за кебапчета, плескавици и рибен ресторант.

  

  



Вървейки по алеите се стига до езеро с кристално чиста вода. Това са изворите на охридското езеро , а водата в тях идва от Преспанските езера. Малко по-нататък тази вода се влива в Охридското езеро. Има лодки с които може да се разходите из изворите и да стигнете до църквата Света Богородица. Лодките са с гребла, защото моторните са забранени за да не замърсяват водата.





















Охридското езеро с целият си блясък.



В края на алеите на хълмче е и самият манастир. Манастира е построен около 900 г от Свети Наум с помощта на цар Самуил и е носил името Свети Архангел. Наум заживява там и след смъртта му е погребан в църквата. В негова чест променят името на манастира.


 

Тази статуя на Свети Наум е издялана от дърво, като корените му са все още в земята



Важно е да знаете, че както във всички други църкви и манастири в Македония , така и в манастира "Свети Наум" се дължи входна такса.




0 Comments:

Публикуване на коментар

patechestviq.blogspot.bg. Предоставено от Blogger.

Дестинации

Представена публикация

Бигорският манастир в Македония

Македония е планинска държава,  която няма излаз на море.  Там почти до всяка църква има и джамия. Манастирите в страната са много и стран...

Последователи

Translate

Рецепти за Красота

Топ статии