Първото впечатление влизайки в Словения е за една изключително подредена и чиста природа. Магистралите са чисти и равни като стъкло. Покрай тях всяка педя земя е изключително поддържана, независимо дали е обработваема или е с дървета и трева. От двете страни има здрави и високи прегради, за да не преминават животни. Къщите са голямо разстояние от основните пътища и магистралата. Всяка къщичка е с поддържан и чист двор. Дворовете са малки и спретнати. Създава се усещане за уют и спокойствие. Това е държавата в която бих искала да живея. Словения посетихме средата на февруари и въпреки, че имаше доста сняг всички пътища, дори и малките бяха почистени безупречно.

  

  

В Словения отседнахме в едно Алпийско селце в планината. Хотела в които се настанихме , малка семейна къща беше невероятно чист и подреден.

     Тези снимки са от коридорите между етажите в хотела. Невероятни кътчета изпълнени с една особенна атмосфера. 


  

 На фасадата на почти всяка къща има кътче като това. 





                      

Рано сутрин атмосферата в това алпийско селце напомня за Емил от Льонеберя /надявам се всички сте я чели като деца/.  Тишината, чистият сняг покрил земята, режещият въздух и звездното небе оставят незабравими спомени.




  
           
                         

Къща в която се отглеждат крави
Във алпийските села е забранено превозните средства да работят на място, защото замърсяват въздуха. Силно впечатление ми направи рано сутринта, когато излязохме на разходка почти от всяка къща се чуваше лека музика, хора облечени в чисти престилки с кофи обикаляха къщите. Когато попитахме за какво е тази музика ни обясниха, че това е заради сутрешното доене на кравите за да могат да бъдат спокойни и да дават повече мляко. По нищо не може да се разбере, че във всяка втора къща се отглеждат животни. Дворовете са безупречно чисти. 

                          

За съжаление престоят ни в този за мен лично малък рай, беше само два дни, но с удоволствие бих се върнала отново там.


Полезна информация за Словение: 
Словения е прекрасно място за любителите на зимните спортове. Едни от най-популярните зимни курорти са: Кранска гора, Мариборско похоре, Рогла, Крвавец, Церкно, Бохини. Паричната единица в Словения е Евро, столица Любляна. Повечето от магистралите в Словения се заплащат. 


0 Comments:

Публикуване на коментар

patechestviq.blogspot.bg. Предоставено от Blogger.

Дестинации

Представена публикация

Бигорският манастир в Македония

Македония е планинска държава,  която няма излаз на море.  Там почти до всяка църква има и джамия. Манастирите в страната са много и стран...

Последователи

Translate

Рецепти за Красота

Топ статии