Всеки от нас е посещавал Несебър поне веднъж в живота си. Красотата на този град се състои не толкова в плажните ивици и морската шир, колкото в историята му и красивата архитектура. Градът е основан преди повече от 3200 години. Населен от траките в края на бронзовата епоха, те го нарекли Мелсамбрия, което означавало „град на Мелсас” – вероятно името на основателя на селището.След тях дорийците (древногръцко племе) пристигат в селището в края на VI в. пр. Хр. Под тяхно владение селището се разраства, изгражда се крепостна стена, появяват се жилищни квартали. 
В началото на І в. н.е. градът става част от Римската империя. Тогава започват да го наричат Месемврия. Градът продължава да е важен икономически и културен център. След като Римската империя мести столицата си в Константинопол и християнството става официална религия, в Месемврия усилено започват да се строят християнски храмове. Градът става част от Първата българска държава през 812 г., когато българският владетел хан Крум го превзема. Славяните, които се заселват тук, започват да наричат града Несебър. Градът има важна роля по време на управлението на цар Калоян (1197-1207), Иван Асен II (1218 – 1241), Константин Тих (1257-1277). Голям разцвет градът преживява при управлението на цар Иван Александър (1331 – 1371) – строят се много нови църкви, развива се културната и духовна дейност. Несебър пада под османско владичество през 1453 г. 



Днес старата и новата част на града са разделени от тесен провлак. Старият град е разположен на малък полуостров. Заради изключителното си културно и историческо богатство Несебър е обявен за музеен, туристически и курортен комплекс от международно значение с постановление № 243 на Министерския съвет от 18.07.1956 г. През 1983 г. ЮНЕСКО вписва Стария Несебър в Списъка на паметниците на Световното културно наследство. 


Интересното е, че Несебър е бил остров откъснат от сушата и преди да се построи ивицата която да го свърже е било доста трудно предвижването, което се е осъществявало само с лодки. Само морето е безпощадно към малкия полуостров – през вековете вълните така са го ръфали, че са превзели близо една трета от територията му. Днес останки от крепостни стени могат да се намерят на 80 м от брега. 






Вятърната мелница на провлака пред стария град е от XIX век. Тук туристите обичат да си правят снимки за спомен. Най-добре съхранена е крепостната стена около градската порта. 


Градежът с редуващи се пояси от камъни и тухли е типичен за Византия. Ако има черноморски град, който да съперничи по красота на Несебър, безспорно това е Созопол. Двете селища се съревновават още от античността. Като типични гръцки полиси те колонизирали съседни територии – Несебър превзел днешните Айтос и Ямбол, а Созопол владеел Поморие, Бургас и земите около Странджа. Със своите 180 къщи от XVIII-XIX век, със старинните си църкви и останки от крепостни стени, Созопол днес е истинска наслада за туриста. 


Какво може да видите в Несебър?
Архитектурно-историческият резерват Несебър е част от списъка на ЮНЕСКО за паметници на Световното културно наследство. Той е разположен в Стария град. .Останките от създаването на крепостните стени могат да се видят и днес.
Църквата "Свети Стефан" .Популярна е също с името Новата митрополия. При строителството й - предимно от тухла и каменни блокове - са използвани релефи от разрушени преди това християнски постройки, както и корнизи и капители. Вътре са изобразени повече от 1000 фигури в 258 композиции, като могат да се видят още резбован архиерейски трон и амвон от края на XVIII век, а също и оригинален по стил рисуван иконостас от края на XVI век.
Църквата „Христос Пантократор“ в Несебър е една от най-добре запазените и най-забележителни  средновековни църкви в града.  


Църквата „Свети Йоан Кръстител“ . Построена от хоросан и ломен камък, тя е считана за характерен представител на прехода от скъсената базилика към кръстокуполната църква. 
Църквата "Свети Димитър” е изградена от северната страна на Старата митрополия в непосредствена близост до нея.  
Църквата „Света Параскева“ е градена от редуващи се в пояси тухли и дялан камък. Фасадата й има украса в керамопластичен стил. 
В църквата „Свети Теодор“ са запазени икони от иконостаса от вътрешната й украса, които са експонирани в иконната зала на новата музейна експозиция. 

Църквата „Свети Йоан Алитургетос“ или „Свети Иван Неосветени“ е построена през XIII-XIV век. Легендата разказва, че макар и засегната от Чирпанското земетресение през 1913 година, тя изобщо не била освещавана, тъй като един от работниците загива по време на строежа й. 
Музеят на киното в Несебър е уникален по рода си и всяка година е една от главните атракции на града. В него са изложени експозиции от използвани в различни филми декори и реквизити, дарени от филмови студия и любители на седмото изкуство.

Къде може да отидете около Несебър
Близо до града се намират защитените местности Иракли (на 17 км)  и Калината.
Картинг писта Слънчев бряг - на 4,5 км.
Емонски манастир "Свети Власий"  - на 6,5 км.
Емонски манастир "Свети Андрей"  - на 7 км.
Остров Свети Петър - 25 км
Остров Свети Иван - 25 км
Резерват Старите поморийски къщи - 13 км.
Тракийска гробница Кухата могила - 15 км
Язовир "Порой" - на 11 км.
Поморийско езеро - на 13 км.
Музей на солта в Поморие - на 13 км.
Нос Емине - 15 км
Язовир Ахелой - 18 км
Етнографски комплекс "Златната бъчва" - 21 км
град Бургас - 27 км


Задължително трябва да посетите Несебър и да се насладите не само на наситена с емоции почивка, но и на прекрасната природа и незабравима история.





0 Comments:

Публикуване на коментар

patechestviq.blogspot.bg. Предоставено от Blogger.

Дестинации

Представена публикация

Бигорският манастир в Македония

Македония е планинска държава,  която няма излаз на море.  Там почти до всяка църква има и джамия. Манастирите в страната са много и стран...

Последователи

Translate

Рецепти за Красота

Топ статии