Фразата „Всички пътища водят до Рим“ не е случайна. В Рим, близо до храма на Сатурн, е заложен нулевият милиарен камък, от който започва отчитането на всички разстояния в империята. По време на нейното съществуване са изградени около 100 000 километра пътища – главни, обществени , междуселищни и частни , свързващи именията на провинциалните управители с обществената пътна мрежа.


Рим един невероятно приказен град, събрал в себе си следи от епохални исторически събития. Не случайно казват, че всички пътища водят към Рим, аз бих допълнила всички пътища водят към гара Термини. Затова първият ми съвет е , когато избирате хотел да е близо до Термини.



Престоят ни там продължи три дни, според мен напълно достатъчни за да се разгледа Рим. Града е изключително подреден и много лесен за ориентиране, навсякъде има табели показващи близките забележителности. 

Пътувахме със самолет, нискотарифен и естествено много евтин. Кацнахме на летище

Чампино (CIA), сутринта в осем часа. Полета до Рим е два часа и половина. В града има две летища Фиумичино и Чампино. От летището до града има около 25 километра. Летището е малко и непосредствено пред него спират много автобуси с които може да се направи трансфер до града. Билети се купуват от касите и цената до гара Термини е около 7 Евро в едната посока. Пътя е 40 - 60 минути. 

Най-лесно и удобно е да се избере хотел в близост до гара Термини, тъй като от тази гара тръгват автобуси, метро, влакове. Хотела , които избрахме беше на 100 метра от гарата. Района там е сравнително евтин и цените са малко по-ниски от местата със забележителности. Особеното на хотелите в Рим е, че почти всички са без балкони, тъй като самите сгради нямат .







На покривите има огромни пространства, където се простира има и басейни със зеленина. В Рим няма улични кучета, за сметка на това всеки втори италианец гледа по едно или две кучета. Има доста обособени и зелени градинки за разходка на домашните любимци. В магазини, ресторанти или където и да било няма проблем да влезеш спокойно с кучето си. Италианците уважават и зачитат животните и себе си. 

Рим не е много голям и ако обичате да ходите бихте могли да го обиколите пеша, има туристически автобус, които спира на различни места. Най-изгодно излиза, ако се купи карта за 24 часа, 48 часа, 72 часа съответно цените са около 7 евро за 24 часа, 13 евро за 48 часа и 22 евро за 72 часа. Картата важи за метро, автобуси неограничено. 
Метрото има две линии - линия А и линия В. Навсякъде в Рим и в метрото има табели и предвижването е много лесно. 
Ние си купихме карта на града в която бяха отбелязани забележителностите, улиците и транспорта до тях. Удобството на хотел до Термини е, че когото и да попитаме всеки знае къде се намира гарата. 
Първото място което посетихме беше Колизеума, на 20 минути пеша от гара Термини - невероятно внушителен.











Фонтана Ди Треви, трябва да се посети вечер по тъмно, до него се стига с метро от гара Термини на три спирки. 



Ватиката и Ватиканските музей, за тях трябва задължително да отделите един цял ден. Разстоянията са големи , парковете невероятно красиви. 

























Цената на билета за  Ватиканските музей е 17 Евро, на входа ви предлагат и цена от 33 Евро, която включва слушалки и екскурзовод. 
Площада Свети Петър със балкончето на папата - емблемата на Ватикана.














В Рим има безброй малки и големи площади, един от площадите които не трябва да пропускате е  Навона.






Пантеона - уникалното преживяване от атракцията е във вътрешността на Сградата.




Върхът на Пантеона е кух и по този начин позволява навлизането на слънцеви лъчи в помещението. Тази част от сградата се нарича „Окото”.Поради кръглата си масивна форма с триъгълен фронтон отпред, подпрян на 12 колони,някои специалисти твърдят, че древният Пантеон е използван като огромен часовник от римляните.






Площад Венеция - най-атрактивният и красив площад според мен. Площадът е сърцето на Рим и получава името си от двореца “Венеция”, построен през 1455 г. по заповед на папа Павел II, който по това време бил кардинал на Венеция. Той бил много щедър и построил дворец с такава красота, какъвто християнският Рим не познавал. Сградата е типична за ранния Ренесанс, когато се осъществявал преходът от замъците към дворците.




























В Рим има 17 вида полиция и жандармерия. Навсякъде из града, в метрото , до забележителностите е пълно с полицай, това създава усещане за спокойствие. 

В Рим има много емигранти , почти на всяка крачка предлагат за продажба разни неща. 
Цените в ресторантите са доста високи, за пример ще дам пица , която варира от 9,50 евро около местата със забележителности до 6 евро в по крайните квартали, кафе от 1 евро до 3 евра, бутилка червено вино литър - 11 евро, нарязан хляб - 2 евро. 



Температурите в Рим са с около 10 градуса по-високи от тези в България, аз лично препоръчвам да се ходи зимните месеци, тъй като има по-малко туристи. През лятото Рим има друго предимство - зеленината и цветята, но за сметка на това туристите са много и температурите доста високи. 








0 Comments:

Публикуване на коментар

patechestviq.blogspot.bg. Предоставено от Blogger.

Дестинации

Представена публикация

Бигорският манастир в Македония

Македония е планинска държава,  която няма излаз на море.  Там почти до всяка църква има и джамия. Манастирите в страната са много и стран...

Последователи

Translate

Рецепти за Красота

Топ статии